Miten meistä tuli Rygja-lampureita?

 

Vuonna 2004 meille muutti 4 lammasta, joiden geeniperimä oli pääosin suomenlampailta: yksi valkoinen uuhi karitsan kanssa, musta tyttökaritsa ja musta pässikaritsa. Siitäpä sitten katras alkoi kasvamaan... kuten varmaan arvaatte!

 

Keväällä 2007 lampaamme lisääntyivät kovin, karitsoita tuli yli 20, uuhia ja pässejä oli toinen mokoma. Jatkuva pään lyöminen vanhan navetan matalaan kattoon alkoi pänniä. Ei tule näin hommasta mitään - lopetetaanko vai tehdäänkö kunnon tilat? Niinpä päätimme rakentaa uuden kylmälampolan! Samalla mietimme, että mistä nyt hyvä pässi nykyisille sl-uuhille? Emme olleet alkuperäisrotutuen piirissä, olisiko peräti liharotuinen?

 

EnsinäkeminenSuvussa oli ollut vuosien saatossa useampiakin lampureita ja sieltä oli jo tietoa Rygjista. Lähdimme kyselemään pässiä ja kävi ilmi, että toisaalla Keski-Suoemessa oli myynnissä terveydellisistä syistä lopettavan lampurin koko Rygja-katras. Lähdimme katsomaan ja kun näin ensi kertaa nuo pitkässä kiiltävässä villassa olevat mammat laiduntamassa lapsineen, olin heti myyty. Karitsatkin olivat kuin lumipalloja! Lampaat pysyivät sähköaidassa parin langan takana ja joukossa oli vielä mustiakin yksilöitä. Näitä meille..... ja pian!!!  

 

Olimme liittyneet tarkkailuun ja lähdimme lammasneuvojan kanssa valitsemaan "parhaita päältä". Valintakriteerinä olivat karitsointitiedot, suku, rakenne ja väri, sillä halusin ehdottomasti myös mustia Rygjia. Suvut olivat hyvin selvillä ja painot kirjattuna, kiitos Markun hyvän kirjapidon! Lopulta valituksi tuli 31 eri ikäistä uuhta, osa vielä karitsoita ja 4 eri sukulinjan pässiä, yksi toiselta tilalta. Marraskuussa lampolamme valmistui ja  katras muutti meille - ja tehtiin pässiryhmät. Seuraavassa huhtikuussa 22 Rygjauuhta teki 40 karitsaa, joukossa myös kolmet kolmoset! Sittemmin katras on edelleen lisääntynyt vuosittain ja 2011 talvella lampolassa asusti n. 60 Rygjaa, vaikka karitsa/lammaskauppa on käynyt hyvin joka vuosi. Vuonna 2011 myimme peräti 42 eri ikäistä lammasta eri puolille Suomea - ja varauksia keväällä syntyivistä on jo pitkä lista. Odottelemme maalis-huhtikuulla 2012 noin 50 uuhen karitsointia!

 

Englanninkielisillä lammassivuilla Rygjat on esitelty juuri "both meat and wool production" eli sekä liha- että villarotuna. Villa mainitaan sanalla "shiny" eli hohtava ja lisäksi on mainittu käyttökelpoiset taljat. Monipuolinen rotu siis todellakin, harvinaista että yhdestä lampaasta löytyy molemmat ominaisuudet - sekä kasvukyky, että mahdollisuus hyödyntää villa. Ja lisäbonuksena vielä musta ja harmaa väri!!