SINUSTAKO UUSI RYGJA-LAMPURI?

 

 

Yllä Rygjauuhi, kuvattu Norjassa

 

Kymmenen vuotta sitten olimme rakentamassa lampolaa ja etsimme silloiselle katraallemme jämäkämpää siitospässiä, mielellään Rygja-pässiä – sellainen oli ollut joskus vuosia aiemmin Kalevin sedällä Haapalehdon tilalla ja kokemukset olivat olleet hyviä.

Lähdimme kyselemään ja sattumalta törmäsimme kokonaiseen myynnissä olevaan katraaseen, jossa oli niin uuhia, pässejä kuin karitsoitakin. Upeat villat, hienot taljat ja vielä useampi väri – harmaa, musta, valkoinen! Olin täysin myyty ja niin olen edelleenkin <3

 

Yllä pässipoikia laitumella

 

Lampolan valmistuttua marraskuussa 2007 meille muutti n. 40 uuhta ja niille sopivat 4 pässiä. Vaikka meillä oli ollut vuosia ns. lemmikkilampaita, isomman uuhimäärän karitsointi olikin astetta rankempi homma ja opimme paljon uutta. Usein hienoja onnistumisia, mutta toki joskus myös pettymyksen katkeraa kalkkia…

Nämä kuluneet 10 vuotta ovat olleet hienoa aikaa. Olemme lanseeranneet upeat Rygja-langat, myös muhkeat värikkäät taljat löysivät käyttäjänsä ihan kelpohinnoilla. Eläinkauppa on käynyt hyvin, olemme myyneet useita satoja rygjia uusiin koteihin. Tilamme syksyiset Syyssadon markkinat ovat odotettu alueellinen tapahtuma, jossa voi ostaa pienempiäkin määriä lihaa tai jalosteita, jos ei ole halunnut tilata kokonaista tai puolikasta karitsanlihapakettia jo etukäteen. 

 

 

Yllä Rygjalankojen ihanat sointuvat värit

 

Lukuisia lehtijuttuja on käyty tekemässä Rygjista, niiden erityiset ominaisuudet ovat voimissaan edelleen.

Rodun monipuolisuus ja helppohoitoisuus nopean kasvun ohella ovat olleet paitsi onni, myös  menestymisen edellytys kilpailluilla lammasmarkkinoilla! Aiemmin Tanskasta ja viime syksynä emämaasta Norjasta tuodut pässit ovat tuoneet Rygjiin välttämätöntä  ”uutta verta”. Rygjatilojen tiivis yhteistyä ja tarkka linjajalostus ovat pitäneet rodun elinvoimaisena jo 60 vuotta Suomessa, näissä karuissa oloissamme. Rygja lienee ensimmäisiä tuontirotuja, joita on lammasyhdistyksen ja yksittäisten lampureiden aikaansaamana  tuotu Suomeen oman suomenlampaamme lihaisuuden vahvistajaksi.

 

 

Norjan tuontipässejä marraskuussa 2016, kuva ei kyllä tee oikeutta Viikingeille...

 

Nyt olemme terveydellisitä syistä johtuen luopumassa Rygjien kasvatuksesta vaiheittain.  Rygja sopii mainiosti risteytyskäyttöön, mutta silloin niitä on oltava katras, jossa niitä puhtaita vaalitaan…

Oletko sinä kiinnostunut olemaan uusi lenkki Rygjien kasvattajana Suomessa? Mitä siitä voi saada, mitä siinä vaaditaan?

Olemme valmiita avaamaan tulonmuodostusta ja talouslukujamme potentiaalisille aidoille ostajaehdokkaille.

 

 

Yllä uuhikaritsa mamman kanssa heinäkuussa. On nopeaa kasvua...

 

Vaikka meillä on ollut koko ajan ostorehut ja vähän peltoa eli tukia, olemme pärjänneet mainiosti rodun monipuolisuuden ansiosta. Suoramyynti (liha, jalosteet, langat, taljat) on hyvä tulo mutta kannattavinta on toki eläinten myynti eloon. Katraan MV1 onkin ehdottoman tärkeä, samoin useiden pässilinjojen pito omalla tilalla.

Norjalainen lammasrotu pärjää Suomessa hyvin ja siitä ovat toisetkin lampurit kiinnostuneita.  Rygjalla on pitkät ja merkittävät perinteet Suomen lammastaloudessa. On myös huomioitavaa, että vaikka Norja on tunnettu lammasmaa, norjalaisia lammasrotuja ei liene muita täällä Suomessa. Tämä on selvä myyntivaltti jatkossa!

Rygjiin sitoutuvalle ostajalle olemme valmiita antamaan mittavaa tietotaitoapua, jotta pääsette hyvin alkuun. Toimimme tiiviissä yhteistyössä toisen suuremman Rygjia kasvattavan tilan kanssa. Voimme myös myydä valmiita tuotteita, mm. lankoja, jotta tila pääsee heti myymään Rygja-tuotteita.  Kokemus lampaiden/eläinten kasvatuksesta on iso plussa, itsekin olemme oppineet lisää matkan myötä. Palava innostus rotua kohtaan ja vahva kyky sähköiseen markkinointiin on tarpeen, jotta tietoisuus rodusta ja sen tuotteista saavuttaa ostajat! Idearikkaus tuotteiden kehittelyssä onkin sitten vain omasta mielikuvituksesta kiinni…

 

 

Ensimmäiset Norjantuonnin pässikaritsat tässä tähyilevät uusiin maisemiin!

 

Soita minulle p 040 7294134 tai laita viestiä viola.fredin(a)gmail.com  

Voit myös poiketa paikan päälle katsomaan! 

Ota rohkeasti yhteyttä!

PS

Teuraskuorma lähdössä 2.10 joten jos haluat hyvän pässin tai napakoita pikku-uuhia, ota yhteyttä nopeasti! Talvella 2017-2018 meillä on edelleenkin lammaskatras ja keväällä 2018 syntynee karitsoita norjanlinjoista NB ja NC ja tanskantuonnista D. Tervetuloa tutustumaan!